مقالات مهم

نظرسنجی

به نظر شما مصرف نوشابه های رژیمی تاثیری در کاهش وزن دارد؟

قلب سالم در گرو غذای سالم‎ - رژیم غذایی بیماران قلبی

تاریخ انتشار:   |  تعداد بازدید: ۱,۰۲۳

متخصصان بر این عقیده هستند که رژیم غذایی مناسب تا حدود زیادی می تواند از بروز بیماریهای قلبی پیشگیری کند اما گاهی افراد بعد از آن که به یکی از مشکلات قلبی دچار می شوند ،می خواهند رژیم غذایشان را تصحیح کنند که البته اقدامی مفید محسوب می شود.

اما نکته این جاست که یک رژیم غذایی کلی را نمی توان به تمام بیماری های قلبی توصیه کرد و هر نوع اختلال قلبی بخشی از قلب و بدن را در گیر می کند که اقدامات تغذیه خاصی باید برای آن انجام شود.

دکتر رضا راست منش متخصص تغذیه در باره برخی از بیماریها و رژیم های غذایی مفید توضیح می دهد:

قلب سالم در گرو غذای سالم‎ - رژیم غذایی بیماران قلبی
برگرفته از: دکتر رضا راست منش متخصص تغذیه
تیم مدلایف
نویسنده: تیم مدلایف

هر بیماری رژیم خاص خود را دارد

صحبت از بیماری قلبی منحصر به یک یا دو نوع اختلال نیست و طیف وسیعی از بیماری ها را شامل می شود، این بیماری ها آنقدر گسنرده هستند که برخی اوقات درمان دارویی و تغذیه خاص خودشان را نیاز دارند.

در برخی از بیماری قلبی چربی خون بالاست، در برخی دیگر گرفتگی عروق به دلیل اسپاسم وجود دارد. در بعضی بیماری های قلبی بی نظمی در انقباض ماهیچه قلب یا آریتمی را به همراه دارند. هر کدام از بیماری ها می توانند زیر مجموعه هایی داشته باشند به همین دلیل مداخلات تغذیه ای به هیچ عنوان یکسان نیست، ما در این جا برخی راهنمایی های کلی در مورد شیوه تغذیه به این بیماران ارایه می کنیم و بیماران در نهایت باید با متخصص صحبت کنند.

 

بیماری قلبی با چربی خون بالا

فردی که بیماری قلبی با چربی خون بالا دارد هر چه مصرف قند های ساده، شکر و شیرینی را کاهش دهد به سلامت نزدیک تر می شود. مصرف میوه و سبزی با فیبر بالا نیز تاثیر زبادی در کاهش چربی خون دارد اما مهمتراز همه این ها مصرف روغن های خاص در بیماران قلبی از نوع چربی خون است که بسیار ضروری و مهم به نظر می رسد.

مصرف روغن زیتون و روغن ماهی به کاهش سطح چربی در این بیماران کمک شایانی می کند. چربی های خون به دو دسته چربی خوب و چربی بد تقسیم می شوند. روغن زیتون چربی خوب را افزایش می دهد و چربی بد را کاهش می دهد .مصرف روزانه چند عدد گردو نیز همین کار کرد را دارد.

اما دیگر انواع روغن های مایع با این که سطح چربی خون را کاهش می دهند اما دیگر تفاوتی بین چربی خوب و بد قایل نیستند و هر دو را به یک میزان کاهش می دهند.

روغن آفتاب گردان و روغن سویا و روغن کانولا در این دسته بندی قرار دارند. این روغن ها کلسترول، تری گلیسرید، ال دی ال و اچ دی ال را به یک میزان کم می کند در حالی که افزایش چربی خوب خون با مصرف روغن زیتون به نفع بیماران قلبی با چربی خون بالاست و به طول عمر آن ها کمک می کند.

مصرف غذا های دریایی مانند خرچنگ، میگو و ماهی بصورت هفته ای دو بار باید در سفره غذایی این افراد باشد.  و مصرف هر چه بیشتر غلات فراوری نشده مانند نان های سبوس دار و رژیمی در کنترل چربی خون بسیار موثر است.

برخی مشکلات دریچه قلب با غلظت اسید آمینه هایی مانند اسید آمینه تورین مرتبط دانسته شده اندکه در ماهی ها و گوشت پرندگان شکاری یا بلدرچین زیاد است، غلظت این اسید آمینه ها اگر کم باشد بیماری های دریچه قلب بیشنر خود را نشان می دهد .برای ایجاد تعادل اسید های آمینه تورین از مکمل ها هم هم استفاده گرد. مصرف ماهی و ماکیان میزان این اسید آمینه را در خون زیاد کرده و به بیماری دریچه قلبی کمک می کند.

 

لبنیات کم چرب برای همه بیماران قلبی

برای بیماران قلبی لبنیات کم چرب بسیار مفید است، چون با داشتن کلسیم در انقباض عضلاتی از جمله انقباض فلب موثر عمل می کند. لبنیات اسید چرب خاصی بنام اسید چرب مزدوج یا کونژوگ دارند که اسید لینولییک مزدوج در آن هم به رگ زایی کمک می کنند و هم انقباض و ریتم قلب را منظم می کند.

مصرف قند و شیرینی کم کنید و نشاسته پیچیده مانند نان سبوس دار مصرف کنید. از مصرف روغن جامد بپرهیزید و از روغن های مایع مانند روغن هسته انگور و روغن زیتون بیشتر استفاده کنید و شیوه پخت و پز به گونه ای باشد که روغن و نمک کمتری استفاده شود.

 

نارسایی قلبی

نارسایی قلبی طیف گستردهای از اختلال ها را در بر می گیرد. نارسایی در انقباض قلب، نارسایی دریچه و ... هر کدام راه های درمان خاص خودشان را دارند، پس نمی توان توصیه کلی برای تغذیه به این افراد داد. اما رژیم غذایی کم نمک و محدود از مایعات را می توان در نظر گرفت مواد غذایی فرآوری شده که سرشار از سدیم هستند مانند سوسیس و کالباس در بهبود نارسایی قلبی تاثیر منفی می گذارد.

 

آریتمی قلبی

این یکی از بیماری های قلبی است که چند فاکتور از جمله استرس و تغذیه در آن دخیل است. برخی افراد از موبایل زیاد استفاده می کنند و حتی آن را در جیب کتشان می گذارند و به همین دلیل ارتعاشات آن با تولید میدان مغناطیسی آریتمی را تشدید می کند. معمولا اقدامات غذایی برای این بیماری متنوع نیست ولی بررسی های تازه نشان داده است مصرف روزانه 5گرم روغن ماهی به بهبود آریتمی کمک می کند. بنابراین فرد بیمار می تواند روزانه 3تا 5 کپسول روغن ماهی 1500میلی گرمی را مصرف کند.

به این نکته توجه داشته باشید که فرد رقت یا غلظت خون نداشته باشد. ممکن است فردی که آریتمی دارد غلظت خون بالایی داشته باشد به همین دلیل پزشک مصرف آسپرین یا داروی دیگری را تجویز کرده باشد.

از آن جا که روغن ماهی خون را رقیق می کند مصرف 5 گرم آن بیش از حد خون را رقیق می کند و مشکلات دیگری ایجاد کند و در عروق مغزی لخته و سکته ایجاد کند. به همین دلیل آسپرین خطر سکته قلبی را کاهش می دهد اما احتمال سکته مغزی را بالا می برد چون خون وقتی از میزان طبیعی خود رقیق تر شود جریان آن در عروق مغز افزایش می یابد و چون فشار عروق مغز متفاوت از عروق سایر ارگان های بدن است ممکن است همودینامیک خون به هم خورده و لخته ایحاد شود.

گاهی اوقات افراد ممکن است به تجربه به این آگاهی رسیده باشند مصرف غذاهایی مانند غذاهای تند بر ضربان قلبشان اثر می گذارد، اما این مسله ای است که عمومیت ندارد و افراد باید خودشان با توجه به غذا هایی که می خورند با تمرکز بر اثر آن بر بدنشان به ویژه قلبشان به این نتیجه برسند.

اما فلفل چون ماده ای به نام کسپیسین دارد که خاصیت رگ زایی دارد و خون رسانی را افزایش می دهد. نمی توان پیش بینی کرد که ایا فلفل در فردی که اریتمی دارد مفید است یا مضر. انقباض عضلات قلب مستلزم تعادل در یون های سدیم و پتاسیم و کلسیم است. اگر غلظت هر یک از این ها نوسان پیدا کند به آریتمی دامن می زند.

برخی برای لاغری از آب سبریجات مثل جعفری مصرف می کنند جعفری منبع غنی پتاسیم است و اگر فردی روزانه مقداری جعفری یا آب جعفری مصرف کند، پتاسیم خونش از حد متعادل بالا می رود و الکترولیت های خون تعادلشان را از دست می دهند و آریتمی تشدید می شود. حذف این یون ها بدون مشورت با پزشک ایجاد مشکلات زیادی می کند.

 

سکته قلبی

در برخی از انواع سکته قلبی خون غلیظ می شود و برخی عوامل درتغذیه مانند مصرف گوشت قرمز و چربی جامد می تواند این غلظت را افزایش دهد. و اما روغن ماهی و زیتون و البته آب گریپ فروت و زرشک از غلظت خون جلو گیری می کند.

مصرف سبزی های غنی از ویتامین کا مانند میوه و سبزی معمولا توصیه می شود. مثل کاهو و اسفناج اما در برخی از مواقع فردی غلظت خون بالا داشته باشد باید مصرف میوه و سبزی غنی از ویتامین کا را محدود کند سکته گاهی به این دلیل اتفاق می افتد که چربی رگ های خونی را گرفته و خون کافی به عضلات قلب تمی رسد. در این حالت یک رژیم متوازن و مناسب باید برای فرد تعریف شود که یک کاهش وزن معقول ماهانه در آن اتفاق بیفتد. نه آن قدر شدید که فرد مشکلات دیگری پیذا کند و نه آنقدر کند که قلب مدت طولانی در معرض کمبود اکسیژن قرار گیرد. بسته به اضافه وزن فرد و میزان آن ممکن است کاهش وزن 2 تا 3 کیلو گرم برای فرد مبتلا لازم باشد. اگر این کار منظم و با حرکات جسمانی معمول متوازن باشد به کاهش چربی خون کمک کرده و طی زمان 1 تا 2 سال رگ های گرفته شده بدن باز می شود و خون رسانی به قلب انجام می شود. مصرف گوشت کم وماهی زیاد و البته محدود کردن قند های ساده و استفاده از نشاسته های پیچیده مانند نان سبوس دار هم در دراز مدت به فرد کمک می کند.

مقالات مشابه

کلاژن چیست و چگونه کلاژن مورد نیاز بدن رافراهم کنیم؟
کلاژن چیست و چگونه کلاژن مورد نیاز بدن رافراهم کنیم؟
وقتی اسم کلاژن به میان میاید اکثر افراد به یاد پوست می افتند. کلاژن پروتئینی است که در تمام بدن…
مضرترین مواد غذایی برای استخوان ها‎
مضرترین مواد غذایی برای استخوان ها‎
همیشه زمانی که صحبت از سلامت استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان به میان می آید همه به یاد کلسیم…
پیشنهاد هایی برای داشتن چشم های سالمتر‎
پیشنهاد هایی برای داشتن چشم های سالمتر‎
چشم از اعضای مهم بدن است که اگر زمانی دچار مشکل شود، بخش بزرگی از زندگی ما دچار اختلال می…
پیش بینی سرطان ها ممکن شد
پیش بینی سرطان ها ممکن شد
کلینک "دکتر چکاپ" تحت لیسانس مرکز دکتر چکاپ کانادا در مجموعه ساختمان مرکزی پیش گیری، با تشخیص به موقع از…
0 نظر (جهت ارسال نظر در سایت ثبت نام کنید.)